Българските информатици абсолютни шампиони на Балканите

За втора поредна година фондация „Америка за България” предоставя средствата за подготовката и участието на българските ученици в Балканските олимпиади по информатика. От 3 до 9 юли 2011 в гр. Бистрица (Румъния) се проведоха едновременно 19-тата Балканска Олимпиада по Информатика (BOI’2011) и 5-та Юношеска Балканска Олимпиада по Информатика (JBOI’2011, за ученици до 15,5 години). Участваха 56 състезателя от общо 13 страни.

Във всяка от двете възрастови групи България спечели по 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов медал. Нашите златни медалисти са и абсолютни шампиони на Балканите, понеже заемат първо място в групите. Това са Румен Христов, ученик от 11 клас на МГ Шумен и Христо Венев, ученик от 7 клас на СМГ. Сребърни медалисти в старшата възрастова група са Георги Георгиев и Владислав Харалампиев от СМГ, а в младшата група – Христо Стоянов от СМГ и Герасим Велчев от Варненската МГ. Бронзови медалисти са Йордан Чапъров от МГ Ямбол и Кристиян Цъклев от СМГ.

Поздравления и признателност и към ръководители на отборите Емил Келеведжиев, Младен Манев, Красимир Манев и Антон Шиков.

Участието на младите български таланти в Балканските олимпиади по информатика е едно от деветте международни състезания, за които фондация “Америка за България” е поела три-годишен ангажимент за подкрепа.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.