Злато и сребро за България на 19-ата Централно-европейска олимпиада по информатика в Унгария

Два златни и два сребърни медала завоюва българският отбор на 19-то издание на Централно-европейската олимпиада по информатика. Дванадесетокласниците Йордан Чапъров от МГ „Атанас Радев“ в Ямбол и Румен Христов от ПМГ „Нанчо Попович” в Шумен донесоха златото за България. Сребърните отличия заслужиха осмокласникът Христо Венев и единадесeтокласникът Георги Георгиев от Софийската математическа гимназия.

Състезанието се проведе от 7 до 13 юли в град Тата, Унгария. Участваха националните ученически отбори на България, Румъния, Полша, Чехия, Хърватска, Унгария, Словакия, Германия, Израел, Швейцария и Холандия. В неофициалното отборно класиране по медали нашите участници делят първото място с Румъния. Поздравления за талантливите български момчета и техните ръководители г-н Емил Келеведжиев и г-н Антон Шиков!

Фондация „Америка за България” има тригодишен ангажимент за финансиране на подготовката, селекцията и участието на българските олимпийски отбори по информатика, математическа лингвистика, физика, химия, биология, астрономия и отбора на младите физици в международните олимпиади и състезания.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.