“Нека силата на музиката бъде с вас!”

С концерта, посветен на музиката на Джон Уилямс, успешно стартира цикъла „Музиката на Америка”. „Нека силата на музиката бъде с вас”, пожела Десислава Тальокова от фондация „Америка за България” на всичките 1300 гости снощи в зала „България”. Класик ФМ М-тел оркестър и американският диригент Филип Клайн пресъздадоха магията на филмовата музика с интепретация на едни от най-популярните мелодии от „Междузвездни войни”, „Извънземното”, „Спасяването на редник Райън”, „Хари Потър”, „Роден на 4-ти юли” и други.

Специалното участие на Хора на Класик ФМ радио придаде цвят и разнообразие в концертната програма с изпълнение на теми от филмите „Амистад”, „Спасяването на редник Райън” и „Междузвездни войни: Невидима заплаха”. Диригент на хора е Теодора Павлович, Вицепрезидент за Европа на Международната федерация за хорова музика.

В края публиката бе възнаградена с неповторимия „Марш на похитителите” от филма „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот”, изпълнен като бис. Нестихващите аплодисменти накараха музикантите да повторят и още един от хитовете в програмата – Дуел на съдбите от „Междузвездни войни: Невидима заплаха”.

Сред гостите бяха и малките магьосници от българския фенклуб на Хари Потър, които пристигнаха от българското училище за магии. Специални посрещачи пък бяха костюмираните Дарт Вейдър, принцеса Лея и Люк Скайуокър.

Следващият концерт от цикъла „Музиката на Америка”, който „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” организират, е на 9 февруари. Специален гост ще бъде любимецът на българската публика – цигуларят Светлин Русев. Под диригенството на Константин Илиевски и с участието на Класик ФМ М-тел оркестър, той ще изпълни виртуозните вариации „Yankee Doodle” от Виотан и Серенада за цигулка, струнни, арфа и ударни от Ленард Бърнстейн. В програмата ще звучат също „Елегия” от Е. Картър, популярния рагтайм The Entertainer от Скот Джоплин, известни мелодии от “Уестсайдска история” на Л. Бърнстейн и други пиеси.

Продажбата на билети за следващите концерти от цикъла „Музиката на Америка” се извършва на касата на „Кантус Фирмус” в зала „България”, както и на сайта www.ticketsbg.com. Цените на билетите са от 8 до 35 лева.

„Кантус Фирмус” АД е водеща българска фирма, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания с български и гостуващи артисти и състави. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от „Класик ФМ радио”. Сред успешните проекти на „Кантус Фирмус” се числят „Европейски музикален фестивал”, „София Джаз Пик”, Международен конкурс за диригенти „Генадий Рождественски”, „Концертмайсторите” и Класик ФМ М-тел Оркестър – три пъти носител на най-престижната музикална награда в България „Кристална лира”. От тази година, съвместно с фондация „Америка за България”, „Кантус Фирмус” стартира цикъла от концерти „Музиката на Америка”. Повече информация може да намерите на http://cantusfirmusbg.com.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.