София вече има своя първи специализиран маршрут за наблюдение на птици

„На среща с птиците в Южния парк” се нарича маршрутът за наблюдение на птиците в Южния парк и целта му е да накара хората да се заслушат в звуците на парка и да обърнат внимание на крилатото богатство, с което съжителстваме в града, но което в забързаното ежедневие почти не забелязваме. Отправната точка е беседка, определена като място за срещи, до която е “кацнала” пластиката на избраната от софиянци птица-символ на София – големият синигер. Той ще посреща гостите на парка и ще ги кани да тръгнат по следите на летящите му обитатели. Пластиката е изработена от студенти от Национална художествена академия, чйито артистичен принос се вижда и върху изрисуваните от тях емблематични за Южния парк каменни сфери. Атрактивната маркировка на маршрута – в електриково синьо и жълто е поставена върху старите елктрически стълбове, където посетителите ще могат да видят и информационните табели с красиви рисунки и увлекателни текстове с интересни факти от живота на птиците.

В деня на откриването децата имаха възможността да се включат в една от петте работилници и да си направят птица от конци или хартия, да пренесат света на пернатите върху гирлянд, платнена торбичка или маска за лице. Успяха да научат интересни факти за птиците, които обитават парка и благодарение на опитните водачи от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – да направят заедно със своите родители първата си „професионална” обиколка, въоръжени с бинокъл и много търпение. Разбира се, за най-активните и знаещите организаторите бяха осигурили и награди.

Интересен, но малко известен на софиянци факт, е че със своите над 260 вида, София е най-богатата на птици европейска столица, а в Южния парк се срещат 65 от тях. Ето защо БДЗП си е поставило амбициозната цел да насърчи жителите и гостите на града да тръгнат по маршрута или просто да се разходят в парка и да вдигнат поглед нагоре.

Дейностите в Южния парк са част от проекта „ВИЖТЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Летящото богатство на България”, изпълняван от БДЗП и финансиран от фондация „Америка за България”, чиято цел е да популяризира страната ни като дестинация за приородосъобразен туризъм и важен орнитологичен център.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.