Стотици се включиха в Римски съботник за почистването на Западната порта на Сердика

Археолози, студенти, историци, много граждани дойдоха на инициативата „Римски съботник ІІ” за почистването на Западната порта на Сердика, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Инициативата за почистване е на организацията „Потомци”, съфинансирана от Фондация „Америка за България”.

Отпечатани са тениски, осигурени са сокове за хората, които се включиха в почистването, което ще продължи целия ден.

На обекта дойде археологът Магдалина Станчева, която е разкопавала Западната порта на Сердика преди години. Сутринта, докато са чистели, тя е разказвала на присъстващите за историята на обекта.

След кратка почивка на обекта по обяд, сега е пристигнало и ново попълнение почистващи – студенти, след изпит в УниБИТ, каза Ивелина Кючукова, която е един от организаторите.

По-рано заместник-министърът на културата Тодор Чобанов посети обекта. Петър Диков, главен архитект на София, също дойде на Западната порта на Сердика.

В почистването се включиха и университетски преподаватели, сред които – професор Валерия Фол, която е тук със свои студенти. „Аз и моите студенти разбрахме за инициативата от фейсбук и се отзовахме, за да почистим това кътче на стара София, което е сърцето на днешния град. Дойдоха и млади, и по-възрастни, те са тук, защото обичат града си и искат да се гордеят със старините му. Хубаво е, че много колеги, които вече са в пенсия, са тук, има докторанти по история, по археология”, каза Валерия Фол.

Осигурени са всякакви инструменти и платнища за почистването на обекта. Западната порта на Сердика в момента представлява една джунгла с лиани. Вече е преполвено разчистването на клоните и боклуците. Софийска община е обещала да изпрати камиони, които да прибират клоните и видовете боклуци.

Организаторите на почистването са отпечатали една дипляна, която раздават на участниците, и в която дават историческа справка за обекта, който се почиства.

„Това е една страхотна инициатива, по този начин участниците, които не са историци и археолози и не го познават в детайли, се запознават с обекта. Самата инициатива има не само цел да направи по-хубав обекта и с вид, достоен за неговата историческа значимост, но има и една образователна страна, особено за малките деца, които с голям интерес четат дипляната. Някои от тях вече са във възторг, че живеят в толкова древен град” – каза Валерия Фол.

„Боклукът е грандиозен. Може би – откакто е превзета крепостта, не е чистено тук”, коментират участници в инициативата „Римски съботник”.
Около 150 – 200 човека са се събрали да чистят Западната порта на Сердика и нещата вървят много добре и с добри темпове, каза Владимир Попов, магистър фармацевт, който е участник в почистването на Западната порта. Той е разбрал за инициативата от Фейсбук. „Разчистихме една основна част от западната стена на Сердика. Стигнахме до Западната порта – следобед ще разчистим и нея. Много е обрасло. Има боклуци, които са отлежали 20 години. Представяте си какво е. Има всякакъв род битови отпадъци”, каза Попов.

„Надявам се да завършим успешно почистването и до довечера да разчистим основната част от Западната порта на Сердика. Надявам се да успеем днес да свършим по-голямата част от работата и да имаме по-голяма помощ от Столична община”, каза Попов. „Това е чудесно, тъй като показва, че има будни граждани. Тук са представители на организатори и естествено хора ентусиасти. Присъстват археолозите, които са правили разкопки на това място преди 30 години”, допълни Попов.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.