Политика за поверителност

Последна актуализация: 25.09.2020 г.

Добре дошли на www.us4bg.org

Благодарим Ви, че посетихте нашата страница. Ние, от Фондация „Америка за България” ("Фондацията", "ние", "нашата" или "на/нас"), вземаме присърце поверителността на Вашата информация и защитата на Вашите лични данни. Продължаваме и укрепваме ангажимента си да осигурим адекватна защита на личните данни, които ни предоставяте. Настоящата актуализирана версия на Политиката ни за поверителност е съобразена с изискванията на Общия регламент относно защитата на данните (ОРЗД), в сила от 25.05.2018 г. и със Закона за защита на личните данни на Република България. Страницата използва "бисквитки" съгласно Правилата за "бисквитки" („cookies“), които са описани по-долу.

Кои сме ние?

Фондация „Америка за България” е организация с нестопанска цел, регистрирана в САЩ, Щата Делауер, под номер 7755058, действаща на територията на Република България чрез своя клон, адрес: София 1000, ул. „Мальовица” № 6. Координати за контакт с администратора: г-жа Кристина Кошева, имейл адрес: dataprotection@us4bg.org.

Защо е необходимо да се запознаете с нашата Политика за поверителност?

Молим Ви да отделите време, за да прочетете внимателно настоящата Политика за поверителност. Тя пояснява редица въпроси, включително каква лична информация и данни събираме чрез нашата страница и целите, за които ги обработваме.

Използвайки www.us4bg.org или наша целева (лендинг) страница ("Страницата"), независимо дали само я посещавате, за да се запознаете с нас и нашата дейност, подавате запитване за финансиране по някоя от нашите дарителски програми, изпращате кандидатура/проектно предложение за участие в някой от нашите конкурси за финансиране на проекти, абонирате се за месечния ни бюлетин или ни изпращате съобщение посредством попълване на контактната форма, Вие споделяте информация, която може да съдържа лични данни.

При извършване на някои от гореизброените действия от Вас може да се изисква да предоставите определена лична информация, като име, адрес, телефон, електронна поща и други. Вие имате възможност да изберете дали да ни предоставяте или не личните си данни. В случай че не ни дадете тази информация, ние ще бъдем лишени от възможността да обработим Вашето запитване или кандидатура, да осъществим контакт с Вас и/или да Ви съдействаме с информация.

Ние можем периодично да изменяме и актуализираме настоящата Политика за поверителност. В такива случаи актуалната версия винаги ще бъде достъпна на нашата Страница и, когато е уместно, ще бъдете уведомен/а за това по друг подходящ начин (напр. по електронна поща). Датата на последната актуализация ще бъде отбелязана в началото на Политиката.

Моля, имайте предвид, че практиките, описани в настоящата Политика за поверителност, са приложими само за информация, която ни предоставяте чрез използването на нашата Страница. Тези условия не се прилагат по отношение на информация, която сте публикували на страници, поддържани от други организации.

Каква информация събираме за вас?

Информация, която Вие ни предоставяте

Това е информация, която Вие ни предоставяте чрез попълване на формуляри, изпращане на запитвания за финансиране, подаване на кандидатури/проектни предложения за участие в конкурси, изпращане на съобщения на Страницата, абониране за нашия месечен бюлетин, както и когато осъществявате последващ контакт с нас в хода на разглеждане на Вашите проектни предложения, както и при изпълнението и отчитане на финансирания от нас проект. Информацията може да включва идентификационни данни, данни за контакт (имейл, адрес и телефонен номер), финансова информация и други, които могат да се изискват за последващо обработване на данните Ви във връзка с договор за безвъзмездно финансиране („договор за грант/микрогрант”).

Информация, която получаваме за Вас

Както много оператори на уебсайтове, ние също събираме информация, която Вашият браузър изпраща, когато посещавате Страницата ни („системни данни”). Системните данни могат да включват информация като: адрес на интернет протокола на Вашия компютър ("IP" адрес), тип браузър, версия на браузъра, секциите на нашата Страница, които посещавате, времето и датата на Вашето посещение, времето, прекарано на нашата Страница и отделните й секции и други статистически данни.

Използваме услугата Google Analytics на Google и ако сте потребител с обичайно местопребиваване в Европейския съюз, ЕИП или Швейцария, администраторът на Вашите лични данни е Google Ireland Limited. Посредством тази услуга се събира и обработва информация за действителното Ви местоположение и друга техническа информация за посещението Ви на Страницата. За тази цел използваме "бисквитките", описани по-долу в настоящата Политика („Правила за "бисквитките"). Информацията, събрана от Google във връзка с използването на Страницата, включва Интернет протокол (IP) адрес, използван за свързване на Вашия компютър или друго устройство към интернет, „кликванията” към, чрез и от нашата Страница (включително дата и час), информация за взаимодействията със Страницата (като възможните преглеждания, „кликвания” и движения с „мишката”). Google Analytics използва различни технологии, за да определи местоположението, включително IP адрес, GPS, и други сензори, които могат, например, да снабдят Google с информация за близките устройства, Wi-Fi точки за достъп и захранване. Можете да оттеглите съгласието си по всяко време, като изтеглите и инсталирате предложения браузър, или като управлявате съгласието си в полето с набор от "бисквитки" за отказване. И двете опции предотвратяват уеб анализите само ако използвате браузъра, на който сте инсталирали този плъгин или ако не изтриете "бисквитката" за отказ. За повече информация вижте Общите условия и Политиката за поверителност на Google. Моля, проверявайте периодично страницата на Google относно промени или актуализации на тези условия и на информацията, събрана чрез Google Analytics.

Използваме Facebook Pixel - инструмент, управляван от Facebook Inc., USA, или, ако се намирате в ЕС или сте потребител с обичайно местопребиваване в Европейския съюз, ЕИП или Швейцария, администратор на личните Ви данни е Facebook Ireland Ltd, (Facebook), с цел анализ, оптимизиране и икономическа експлоатация на страницата. С помощта на Facebook Pixel, Facebook има възможност да определи посетителите на нашата интернет Страница като целева група за показване на реклами във Фейсбук и други платформи, собственост на компанията (Instagram, Messenger, Whatsapp и др.). Съответно, ние имаме възможността да използваме Facebook Pixel, за да показваме рекламите, които публикуваме във Facebook, на потребители на Facebook, които са проявили интерес към нашата Страница и/или Фейсбук страница и по този начин да се уверим, че нашите Facebook реклами съответстват на потенциалния интерес на потребителите. Можем също така да използваме Facebook Pixel за проследяване на ефективността на рекламите във Facebook за целите на статистически и пазарни проучвания. Facebook Pixel се задейства директно от Facebook, когато посещавате нашата Страница и може да съхранява “бисквитка” на Вашето устройство. Ако след това влезете във Facebook или посетите Facebook, докато сте вписани в профила си, то посещението на нашата страница ще бъде записано в профила Ви. Ние нямаме достъп до и не получаваме събраните за Вас данни от Facebook. Въпреки това, Facebook съхранява и обработва данните, така че да е възможна връзка със съответния потребителски профил. За повече информация, моля запознайте се с Политиката за поверителност на Facebook, където можете да намерите повече информация за това как функционира Facebook Pixel и как се показват рекламите във Facebook (https://www.facebook.com/policy). Можете да отхвърлите настройката на "бисквитката", необходима за това, като използвате настройките на браузъра си и генерално да деактивирате автоматичното запазване на „бисквитки“.

Информация, която създаваме за Вас

Ако Вашето запитване за финансиране, кандидатура или проектно предложение е било одобрено и сте получили желаното финансиране от Фондацията, можете да бъдете поканени да участвате в организирани от Фондацията фото и видео сесии с илюстративна цел, в рамките на които да представите Вашата гледна точка към участието Ви в нашите програми и проекти. Подобни материали, съдържащи Ваши лични данни, могат да бъдат публикувани в нашия месечен електронен бюлетин, както и на Страницата на Фондацията и/или социалните мрежи.

Как събираме Вашата информация и за какво я използваме?

Когато използвате Страницата, от Вас може да се изисква да ни предоставите определени лични данни. Това е приложимо в следните случаи:

  • Когато правите запитване за финансиране, за да разгледаме молбата Ви, да осъществим комуникация с Вас на посочените данни за контакт, включително за да Ви изпратим нашия пакет от документи за кандидатстване, в случай че Вашата кандидатура бъде одобрена;
  • Когато попълвате и подавате кандидатура/ проектно предложение за участие в конкурсна процедура, за да разгледаме Вашето проектно предложение; за да се свържем с Вас на посочените данни за контакт и да отговорим на Вашите въпроси, свързани с конкурса; за да Ви поканим за участие в онлайн среща или уебинар с цел да Ви предоставим допълнителни разяснения и да Ви дадем отговор на зададени от Вас и други участници въпроси, свързани с даден конкурс; за да Ви поканим на индивидуална среща или интервю като част от процеса на оценка и избор на проекти, участващи в конкурса;
  • Когато се регистрирате, за да получавате електронния ни бюлетин, за да Ви го изпращаме, докато не се отпишете;
  • Когато участвате в проучване, анкета, изследване, дискусионен панел за целите на провеждането им и анализ на резултатите;
  • Когато се регистрирате и участвате в нашите програми, дейности, инициативи и събития за целите на провеждането им;
  • Когато сте заявили желание да получите информация или съдействие посредством попълване на контактната ни форма, за да Ви изпратим персонализиран отговор;
  • Когато отговаряте на запитвания на Фондацията в процеса на обработка на Вашето заявление за финансиране, за целите на цялостната му оценка, евентуално одобрение и отпускане на средствата;
  • Когато участвате в общности, виртуални стаи за разговор, както и други интерактивни услуги, за да администрираме нашите програми и проекти и съпътстващите ги дейности;
  • Във връзка с проверката на подадената от Вас информация за удостоверяване на самоличността Ви и предотвратяване на злоупотреби и нарушения на правилата за използване на Страницата;
  • В хода на комуникацията ни по проекти, инициативи, събития и други дейности, които се обявяват на Страницата;
  • Когато правите коментари или ни предоставяте допълнителна информация в раздел на Страницата, който позволява това;
  • Във връзка с всеки един раздел на Страницата, където съзнателно и доброволно предоставяте лична информация и данни.

 

Когато ползвате свой профил в онлайн платформи като LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram и други, за да използвате Страницата, ние обработваме Вашите лични данни, които Вие сте направили достъпни на профила си.

Ние обработваме Вашата лична информация и данни за следните цели:

  • В отговор на Вашите запитвания;
  • За обработване на Вашите заявления/ молби за финансиране и комуникация с Вас;
  • За преглед и оценка на Вашите кандидатури/ проектни предложения за участие в обявени от Фондацията конкурси и комуникация с Вас;
  • За изпращане на нашия формуляр за кандидатстване, както и по-нататъшно обработване на данните за целите на сключване, изпълнение и отчитане на договор за грант/микрогрант;
  • За изпращане на информация за различни функционалности на нашата Страница или новини относно Фондацията;
  • За да Ви информираме за промени в политиките ни;
  • За персонализиране на комуникацията с Вас;
  • За изпращане на информационни бюлетини, писма, покани за събития, както и информация за програми, инициативи, дейности и проекти по електронна поща или по друг начин; за регистрация за събитие или участие в програма;
  • За оптимизиране или подобряване на нашите инициативи и дейности;
  • За целите на проучвания и развитие на нашата дейност;
  • За редакционни цели при изготвяне на публикации, свързани с дейността на Фондацията;
  • За целите на разкриване, разследване и предотвратяване на действия, които могат да са в нарушение на политиките ни, или да са незаконни;
  • За разработване на нови програми, в които Вие можете да вземете участие и да получите нашата подкрепа.

На какво основание обработваме Вашите лични данни?

  • Договор и предприемане на стъпки по Ваше искане, предхождащи сключването на договор с нас - Вашите лични данни са ни необходими за разглеждане на подадената от Вас молба, кандидатура или проектно предложение за финансиране, както и за сключването и изпълнението на договор за грант/микрогрант.
  • Законово задължение - обработването на Вашите данни е необходимо, за да спазваме задълженията, които законите ни вменяват, напр. за финансово - счетоводни цели.
  • Обществен интерес - в редица от случаите нашите проекти и свързаните с тях дейности по обработване на лични данни се основават и на необходимостта от изпълнение на задача в обществен интерес.
  • Вашето съгласие - ние разчитаме на Вашето съгласие, за да Ви изпращаме нашия месечен бюлетин, както и за да Ви информираме за и включваме в различни инициативи на Фондацията, в т.ч. обучения, конференции, семинари и други събития, свързани с нашите проекти и програми, за да споделяме Вашите данни с наши партньори, както и за да Ви уведомяваме за промени в нашата организация и дейност.
  • Легитимен интерес - Вашите лични данни са ни необходими и за целите на нашите легитимни интереси в качеството ни на финансираща организация, предоставяща безвъзмездна финансова помощ за укрепване на частния сектор и демократичните институции в Република България, която се ръководи от определени принципи и високи стандарти за етика, прозрачност и изконни ценности. Нашата дейност подлежи на вътрешен и външен одит. В допълнение ние имаме нужда от определена информация и лични данни, за да можем да предотвратим евентуални злоупотреби с отпуснатите средства. За да останем верни на цялостната си мисия и подкрепящите я стратегии, ние трябва да популяризираме и оценим резултатите от всеки един проект. Като се имат предвид ограниченията по отношение на обработването на лични данни, гаранциите и мерките за защита, прилагани от нас, Фондацията, след извършен анализ, стигна до извода, че когато обработването на Вашите данни се основава на легитимните интереси на ФАБ или на трета страна, Вашите интереси, основни права или свободи са подходящо и в достатъчна степен защитени.

За какъв срок съхраняваме Вашата информация и какви са критериите за определянето му?

Ние съхраняваме данните Ви само за срока, който е необходим за изпълнение на конкретната цел, за която се обработват, или който се предвижда по закон. В случай че Вашата молба за финансиране бъде одобрена, личните Ви данни ще бъдат запазени за срок съгласно вътрешните политики на Фондацията по отношение на сключването, изпълнението и отчитането на договори за грант/микрогрант. За повече информация относно сроковете за съхранение на Вашите лични данни можете да се свържете с нас по всяко време на посочените по-горе координати за контакт.

С кого споделяме Вашите лични данни?

Фондацията се ангажира с прилагането на най-високите стандарти на етични и законови практики във всичките си дейности, включително по отношение на защитата на личните данни на всички потребители на Страницата. Фондацията може да споделя и/или предава Вашите данни или част от тях на 1) нейни партньори в различни програми и инициативи, съорганизатори на събития и други дейности; 2) контрагенти (доставчици на услуги, установени в ЕС и извън него, с които Фондацията е в договорни отношения и които ни подпомагат в нашата дейност, вкл. като ни сътрудничат за постигане на целите, описани в настоящата Политика за поверителност, както и с оглед подобряване, оптимизиране и повишаване сигурността на нашата Страница); 3) компетентни органи в случаите и при условията, предвидени в нормативен акт. Данните, които ни предоставяте с молба за финансиране, формуляр за кандидатстване или проектно предложение, могат да бъдат предадени, при необходимост, на лица, участващи като независими експерти и подпомагащи Фондацията в процеса по оценка на Вашата кандидатура и/или в управлението на предоставените от нас безвъзмездни средства по дадена програма. Тези категории получатели са законово или договорно задължени да пазят поверителността и сигурността на всяка Ваша лична информация и данни. Те нямат право да използват, разкриват или променят тази информация по никакъв начин, освен за целите на реализиране на нашите инициативи и изпълнение на възложените от нас дейности.

Някои получатели на Вашите данни може да са установени в трети страни. Съответните държави извън ЕС може да не гарантират същото ниво на защита на личните данни като това във Вашата държава. В такива случаи Фондацията ще гарантира, че личните данни са адекватно защитени от получателите на данните в тези държави посредством механизмите за законосъобразно предаване на данни в трети страни, предвидени в ОРЗД. За повече информация относно предаването на Вашите данни и получателите на тези данни можете да се свържете с нас по всяко време на посочените по-горе координати за контакт.

Какви са Вашите права?

Право на достъп и право на коригиране

Имате право да получите информация за това, какви лични данни, свързани с Вас, се обработват от Фондацията, за произхода на данните, за какви цели са били използвани данните, за получателите или категориите получатели на тези данни, на които са предоставени данните, както и за други аспекти на обработката на Вашите данни. Имате право и по всяко време да поискате корекция на неточни или непълни лични данни.

Право на изтриване на данните (право „да бъдеш забравен”)

Можете да поискате личните Ви данни да бъдат изтрити при наличието на конкретни обстоятелства: (i) считате, че личните данни вече не са необходими за целите, за които са събрани, (ii) оттеглили сте съгласието за обработка, върху което се основава обработването на Вашите данни, и считате, че Фондацията не разполага с друго правно основание за продължаване на обработването, (iii) считате, че обработването е незаконосъобразно, или (iv) личните Ви данни трябва да бъдат изтрити в изпълнение на законово задължение, приложимо към Фондацията.

Право на възражение

Имате право да възразите срещу обработването на личните Ви данни за определени цели,. Въпреки това, дори ако възразите срещу определена обработка, ние можем да продължим тази обработка, ако това е разрешено или сме задължени да го направим, например, за да можем да изпълним законови изисквания или договорни задължения, поети към Вас.

Право на ограничаване на обработването

Можете да поискате обработването на лични данни да бъде ограничено, ако (i) смятате, че личните Ви данни са неточни, за да проверим точността им, или (ii) считате, че обработването е неправомерно, но Вие не желаете данните да бъдат изтрити, или (iii) сте възразили срещу обработването на данните за целите на нашите легитимни интереси, или (iv) считате, че ние вече не се нуждаем от личните Ви данни, но Вие ги изисквате за установяване, упражняване или защита на правни претенции. Фондацията ще ограничи обработването на личните Ви данни, без да ги изтрие, когато точността на личните данни е оспорена от Вас и това не може да се провери, или когато запазването на личните Ви данни е необходимо за доказателствени цели.

Право на оттегляне на съгласие

Ако в някакъв период сте предоставили съгласието си за обработване на личните Ви данни за определени цели, винаги можете да оттеглите това съгласие за бъдещо обработване. За да оттеглите съгласието си за получаване на нашия месечен информационен бюлетин, моля изберете опцията „отписване” в електронното съобщение, с което го получавате. Моля, имайте предвид, че оттеглянето на съгласието не засяга законосъобразността на обработването на Вашите лични данни на друго валидно правно основание, както и законосъобразността на обработването въз основа на даденото съгласие, преди то да бъде оттеглено.

Право на преносимост на данните

В определени случаи имате право да получите Вашите лични данни, които сте ни предоставили въз основа на договор или при изрично изразено от Вас съгласие, в структуриран, широко използван и пригоден за машинно четене формат, както и евентуално да поискате да прехвърлим тези данни директно на друг администратор, когато това е технически възможно.

Право на жалба до надзорен орган

Ако считате, че обработването на Вашите лични данни е неправомерно, можете да подадете жалба до съответния надзорен орган. Използвайте следния линк, за да намерите компетентния орган в държавата-членка на ЕС, в която е обичайното Ви местопребиваване, където работите или където предполагате, че е извършено нарушението: http://ec.europa.eu/justice/article-29/structure/data-protection-authorities/index_en.htm

Съветваме Ви да адресирате претенциите си първо до Фондацията, за да получите по-бързо и ефективно разрешаване на проблема.

Моля, имайте предвид, че правото Ви на достъп до данните може да се ограничи изцяло или частично, като се отчитат основните Ви права и законните интереси, в случаите, предвидени в закона. Фондацията може да откаже да уважи Ваше искане за упражняване на права, когато същото е неоснователно, както и когато това се налага по причини от важен обществен интерес или с оглед защитата на правата и свободите на други лица. При всички положения Вие ще бъдете своевременно и надлежно информирани за решението и мотивите за него по всяко подадено от Вас искане за упражняване на права.

Какво да направите, ако искате да упражните правата си или да се свържете с нас за допълнителна информация?

За да упражните Вашите права, можете да ни изпратите искане на посочения по-горе имейл адрес. Ако искате да получите допълнителна информация или имате въпроси относно начина, по който използваме Вашите лични данни, можете да използвате посочените по-горе координати за контакт.

Правила за „бисквитките” („cookies“)

С цел да осигурим оптимално потребителско изживяване по време на престоя Ви на нашата Страница, Фондацията използва „бисквитки” (включително във връзка с услугите, предоставяни от Google Analytics, и Facebook Pixel, както е описано по-горе), за да получи определена потребителска информация относно това как и кога са разгледани определени раздели на Страницата ни, както и колко хора са ги посетили. Бисквитките са малки текстови файлове, които се запазват на Вашия компютър или мобилно устройство, когато посещавате Страницата ни и позволяват Вашите действия и предпочитания да бъдат запаметени за определен период от време, за да не се налага да ги въвеждате всеки път, когато посещавате Страницата ни или преминавате от една страница към друга.

Нашата Страница използва следните видове бисквитки:

  1. Строго необходими “бисквитки”, които правят работата на Страницата ни възможна, като подпомагат основни функции от рода на навигацията между страниците и достъпа до защитените части на страницата. Нашата Страница не може да работи правилно без тези “бисквитки” и те се активират автоматично (т.е. преди да сте натиснали бутона „Разбрах“).
  2. Функционални „бисквитки” които дават възможност на Страницата да запомня информация, която променя начина, по който Страницата се държи или изглежда, като например езиковите Ви предпочитания, и др. С отказа си от тези "бисквитки" е възможно да нямате достъп до пълната информация в Страницата.
  3. Маркетингови „бисквитки“, които се използват за проследяване на посетителите между отделни сайтове, като целта им е показването на реклами, които имат отношение към индивидуалния потребител и са привлекателни за него, като това ги прави по-ценни за издателите на реклами и рекламодатели-трети страни.
  4. Бисквитки от трети страни: Facebook, Twitter, Youtube, Vimeo, Flickr, Storify и други могат да поставят „бисквитки“ за споделяне на съдържание в социалните мрежи или за изготвяне на статистики за достъпа. Наличието, броят и статусът на „бисквитките“ може да зависи от начина, по който използвате съответните платформи преди или по време на посещението Ви на Страницата. За повече информация, запознайте се с политиката на съответния уебсайт относно „бисквитките“ за социалните мрежи.

С кликване върху бутона "Разбрах" в банера на "бисквитките" или с продължаването напред в нашата Страница, без да променяте настройките на браузъра си, вие се съгласявате с употребата ни на бисквитки. Вие приемате използването на всички "бисквитки", включително, но не само за целите на Google Analytics и Facebook Pixel, както е описано по-горе.

Вие можете по всяко време да настроите браузъра си да откаже, премахне или блокира „бисквитки”, които са запазени на Вашия компютър или да Ви покаже, когато се генерира „бисквитка”, без това да засяга ползването на повечето от функциите на Страницата. За повече информация относно „бисквитките”, моля, посетете: www.allaboutcookies.org.