Шест бизнес плана на млади предприемачи отличени с наградата „EMPOWER” за 2011

С официална церемония в София приключи вторият конкурс за наградата „ЕMPOWER”, подкрепени от Фондация “Америка за България”. Наградени бяха шестте най-добри бизнес идеи. Победителят в надпреварата взе 50 000 лв., a още 5 екипа получават по 30 000 лв., с които да реализират идеята си за стартиращ бизнес.

Голямата награда на проект “Smart Hand” бе връчена на Георги Чипов, в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. “Smart Hand” беше класиран на първо място от авторитетно жури по критериите на конкурса: иновативност, полза за обществото, качество на екипа, практичност, ясен дългосрочен ангажимент за развитие на бизнеса, оформление на бизнес плана и цялостно впечатление от бизнес идеята.

През 2011 в конкурса за наградата „ЕMPOWER” се включиха 161 млади предприемачи с оригинални бизнес идеи. Най-много – 32% от всички подадени проекти, бяха в сферата на информационните технологии, следвани от проекти в сферата на културата и изкуството.

Конкурсът “Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи” е инициатива на Фондация “Empower United” и се реализира с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (ААМР) и Фондация “Америка за България”. Програмата се осъществява и със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Отличените проекти:

На първо място в конкурса се класира проектът “Smart Hand”, на Георги Чипов, в екип с Димитър Конев, Валентин Николов и Веселин Павлов. Те ще използват модерна технология, за да създадат изкуствени крайници, задвижвани с импулси на тялото. Иновативността на разработката и огромният й принос за обществото спечелиха единодушно авторитетното жури. Това, което ще отличава протезите на Smart Hand, е многократно по-ниската им цена, по-голямата функционалност, както и съкратеното време за обучение на пациентите, които ще ги използват. Другият иновативен елемент е добрата обратна връзка между протезата и пациента, който ще може да я контролира дори без да поглежда към нея.

Другите 5 млади предприемачи, победители от надпреварата през 2011, са (проектите са подредени в произволен ред):

  • Проект „Смелите домати” на Вера Райчева, в екип с Анна Илза Райчева и Евгени Стойчев. Този проект е посветен на създаването на електронни книжки и игри за деца между 2 и 8 години. Те са с авторски текстове, музика, анимации, картинки. Насочени са и към родители, и към техните деца, които ще могат да се забавляват навсякъде.
  • Проект „Izpitai.me” на Иван Анев, в екип с Павлина Борисова-Бенсен, Никола Борисов и Емил Ибришимов – иновативен електронен портал за обучение и проверка на тестове, който не само ти дава информация за допуснатите грешки, но ти да позволява да получиш информация за верните отговори на теста. Допълнителната му стойност е свързана с това, че ще подобри достъпа до учебни материали на хора в отдалечени места и такива в неравностойно положение.
  • Проект „Пайпремблинг” на Иван Раденков, в екип с Анна Петкова и Адриан Паскалев. Пайпремблингът е нов екстремен спорт, който ще се практикува в специално изградена инфраструктура. Идеята му е да преодолеем страховете си като се изправим срещу тях. Непознатият спорт ще привлича интереса на туристи, спортисти и т.н., дори ще спомогне България да стане по-атрактивна туристическа дестинация.
  • Проект „Гейм Крафт” на Виталий Филипов и Радослав Георгиев – създаване на онлайн платформа, предлагаща геймификацията (вкарване на игрови механики в ежедневните дейности с цел да станат по-забавни) като услуга. Ще се ползва като начало в обучителния процес като прави компютърни игри, базиран на образователния материал.
  • Проект “Cezebral” на Камен Кънчев и Георги Георгиев, който е платформа за реклама през мобилните телефони – уникален начин да печелиш от рекламите в телефона си.

За да видите всички клипове, вижте www.vimeo.com/empowerunited

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.