„Академия за училищни лидери“ изпраща 15 училищни директори на образователен семинар в САЩ

15 училищни директори от цялата страна ще заминат на десетдневно професионално обучение в Ню Йорк през месец ноември. Пътуването е организирано от Фондация „Америка за България” и е част от селективната програма „Академия за училищни лидери“. Българските училищни лидери ще имат възможност да посетят местни училища и да обменят опит с американски колеги.

Програмата „Академия за училищни лидери“ на Фондация „Америка за България” и Института за международно образование (Ню Йорк)за втора година избира 30 български директори на държавни и общински училища за професионално обучение с водещи педагогически специалисти от САЩ. Специално разработената за България програма се фокусира върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на 21 век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение.

В резултат на осемдневния семинар, който се проведе през месец април, всички участници разработиха иновационни планове за развитие на своите училища в сътрудничество със специалистите от Колежа Банк Стрийт. На базата на плановете за развитие, обучителите определиха 15 участници, които да продължат обучението си в Ню Йорк през есента. Избраните участници за американския компонент на „Академия за училищни лидери“ са:

Валентина Стоенчева-Георгиева, СОУ „Свети Патриарх Евтимий” – Пловдив

Веска Барова, СОУ „Нешо Бончев” – Панагюрище

Величка Стойчева, 18 СОУ “Уилям Гладстон – София

Венцислав Станев, СОУ “Цар Симеон Велики” – Видин

Георги Тренчев, Начално училище „Яне Сандански” – Разлог

Даниела Петкова, ОУ “Граф Н. Игнатиев” – Граф Игнатиево

Евгени Ангелов, НУ „Христо Смирненски” – Бяла Слатина

Енчо Енчев, ОУ „Ангел Кънчев” – Русе

Йордан Михалев, СОУ „Димитър Благоев“ – Провадия

Павлин Петков, МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна

Пейчо Георгиев, ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” – Разград

Поликсения Кисимова, Трето помощно училище „Едуард Сеген“– Бяла Слатина

Румяна Богданова, ОУ „Васил Левски” – Белене

Снежана Ангелова, ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград

Теменужка Маринова, ОУ „Антон Страшимиров“ – Бохот

Екипът ни сърдечно благодари за труда и енергията на всички 30 училищни директори от „Академия за училищни лидери“, които разработиха своите иновативни планове през последните месеци. Поздравяваме избраните участници за американския компонент и им желаем изключително ползотворно посещение в Ню Йорк! След завръщането си, те ще представят наученото пред училищните общности в своите градове.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.