30 учители и училищни директори се завръщат в училищата и класните си стаи из цялата страна след интензивни професионални обучения в САЩ

15 учители от държавни и общински училища пътуваха до САЩ за 3-седмично интензивно обучение в Педагогическия факултет към Колумбийския университет в Ню Йорк. Учителите бяха избрани чрез конкурс за участие в програмата „Обучение за обещаващи лидери в образованието“. В Ню Йорк избраните участници се запознаха с най-новите педагогически методики, образователни технологии и похвати за измерване на постиженията на учениците. Както всяка година, програмата беше изцяло практически насочена и включи серия от посещения на училища в Ню Йорк и обмяна на знания и умения с американски учители.

В момента приключва и десетдневното професионално обучение в Ню Йорк за 15 училищни директори от цялата страна. Пътуването е част от програмата „Академия за училищни лидери“ , създадена от Фондация „Америка за България“. Интензивният курс се води от признати експерти по педагогика и лидерство в образованието от Колежа Банк Стрийт в Ню Йорк. Програмата е специално разработена за българските директори и се фокусира върху инструменти за ефективно училищно лидерство, педагогиката на 21 век, създаване на професионална учебна общност в училище и нови похвати за въвеждане на проектно-базирано обучение. В рамките на програмата директорите имаха възможността да посетят различни американски училища и да обменят опит с американски колеги. По време на обучението директорите преминаха през динамични упражнения и задачи, чрез които научават как по-добре да идентифицират, анализират и да се справят с проблемите в училище.

През следващата седмица 30 български директори и учители от всички краища на страната ще се завърнат в училищата и класните си стаи вдъхновени, мотивирани и с разширен набор от професионални умения и идеи. Надяваме се те да работят за осъвременяване на методите на преподаване и да споделят наученото със свои колеги и училищни общности!

От 2012 насам през двете програми са преминали 63 училищни директори и 74 учители от държавни и общински училища от цялата страна.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.

Sign Up Here

Never miss a story from ABF.